23 Nisan 2016 Cumartesi

31. "Unutulan nesil?"

31. "Unutulan nesil?" 

Yekonya, Babil'deki sürgünlükten sonra doğan Şaltiyel'in babası; Şaltiyel ise Zerubabel'in babasıydı. Zerubabel, Abihud'un babası; Abihud, Elyakim'in babası; Elyakim de Azor'un babasıydı. Azor, Sadok'un babası; Sadok, Ahim'in babası; Ahim ise Elihud'un babasıydı. Elihud, Elazar'ın babası; Elazar, Matan'ın babası; Matan da Yakub'un babasıydı. Yakup, Meryem'in kocası Yusuf'un babasıydı. Meryem'den de Mesih denilen İsa doğdu.(Matta 1:12-16)
Buna göre, İbrahim'den Davud'a kadar toplam ondört kuşak, Davut'tan Babil'e sürgünlüğe kadar ondört kuşak ve Babil'e sürgünlükten Mesih'e kadar da ondört kuşak geçti.(Matta 1:17)

Yüksel, "Babil sürgününden Mesih'e kadarki sürede 14 nesil geçtiğini belirten Matta on üç nesil saymaktadır" diyor. Bu sorunun cevabı çok basit değildir. Matta 1:17 ile ilgili aşağıdaki iki noktaya dikkat etmemiz gerek.
"Buna göre, (a) İbrahim'den Davud'a kadar toplam ondört kuşak, (b) Davut'tan Babil'e sürgünlüğe kadar ondört kuşak ve (c) Babil'e sürgünlükten Mesih'e kadar da ondört kuşak geçti." (Matta 1:17)
1) Matta, üç ayrı kuşak grubunun ayrımını yaparken Davut'u birinci ve ikinci gruplara (a, b) dahil ediyor. Bu nedenle ikinci kuşak grubunun başında Süleyman değil, Davut yer alıyor (Bkz. aşağıdaki şema).
2) Matta ikinci kuşak grubunu (b) sayarken bir kişiye (yani Yekonya'ya) kadar değil sürgünlüğe kadar saymaktadır. "Davut'tan Babil'e sürgünlüğe kadar ondört kuşak". Aynı şekilde üçüncü kuşak grubunu (c) sayarken sürgünlüğü dahil ederek saymaktadır: "Babil'e sürgünlükten Mesih'e kadar da ondört kuşak geçti." Ayet 11'de Yoşiya'nın ismi sürgünlüğün başlangıcı ile ilgili olarak gösteriliyor. Yekonya'nın ismi ise, ayet 12'de sürgünlüğün sonu ile ilgilidir.
Bu nedenle Matta, nesillerin sayımını aşağıdaki tablo şeklinde yapmaktadır:
"İbrahim'den
Davud'a kadar toplam ondört kuşak"
"Davut'tan
Babil'e sürgünlüğe kadar ondört kuşak"

"Babil'e sürgünlükten Mesih'e kadar da ondört kuşak"
1
İbrahim
1
Davut
1
Yekonya
Sürgünlük
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
İshak
Yakup
Yahıda
Peres
Hesron
Ram
Amindab
Nahşon
Salmon
Boaz
Obed
Yeşay

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Süleyman
Rehevam
Abiya
Asa
Yehoşafat
Yoram
Uziya
Yotam
Ahaz
Hizkiya
Manaşe
Amon
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Şaltiyel
Zerubabel
Abihud
Elyakim
Azor
Sadok
Ahim
Elihud
Elazar
Matan
Yakup
Yusuf
14
Davut
14
Sürgünlük
Yoşiya
14
Mesih İsa

Özet olarak söz konusu olan ayeti şöyle anlamamız gerek: İbrahim'den Davut'a kadar toplam ondört kuşak sayılır. Davut'tan (Babil'deki sürgünlük zamanında doğan Yekonya'nın babası olan) Yoşiya'ya kadar ondört kuşak sayılır. (Babil'deki sürgünlük zamanından sonra doğan Şaltiyel'in babası olan) Yekonya'dan Mesih'e kadar ondört kuşak sayılır. Yani herhangi bir tutarsızlık yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder